marți, noiembrie 28, 2023

Un soldat din Arad acuzat de insubordonare a ajuns în fața Tribunalului Militar

Din OrasUn soldat din Arad acuzat de insubordonare a ajuns în fața Tribunalului Militar

Soldatul a fost dus în fața Tribunalului Militar pentru a fi judecat pentru insubordonare, după ce a dat un răspuns neadecvat comandantului său. El a lucrat la U.M. 01249 Arad din 15 ianuarie 2021 până la 18 iunie 2022, când a demisionat și a fost trecut în rezervă. În data de 4 iunie 2022, el a refuzat să execute un ordin de a merge într-o misiune de exercițiu militar într-un poligon, deși fusese programat să facă acest lucru. Echipajul său a întâmpinat o defecțiune în timp ce se afla în drum spre locul misiunii și s-a întors la bază pentru a repara vehiculul. Cu toate acestea, soldatul a părăsit garnizoana și nu s-a întors la programul stabilit pentru a îndeplini ordinul dat.

„Colegii au încercat să dea de el a doua zi prin telefon, dar fără succes. În jurul orei 09.30, operatorul de la centrala telefonică a unităţii a reuşit să-l contacteze şi să îi transmită ordinul comenzii unităţii de a se prezenta la sediu pe 6 iunie, răspunsul acestuia fiind: O să încerc!. La sosirea în unitate, în data de 06.06.2022, militarul a refuzat să dea orice explicaţie referitoare la cele petrecute, având o atitudine necooperantă, se arată în actul de acuzare”, precizează ziare.com.

Conform superiorilor săi, militarul a avut o atitudine de sfidare, aroganță și lipsă de respect, exprimându-se astfel: „refuz să dau orice fel de explicații”. Din cauza acestei atitudini, s-a deschis o anchetă asupra incidentului, iar în cele din urmă a fost raportat la parchetul militar competent.

Soldatul a încercat să se apere în fața judecătorilor susținând că a fost epuizat fizic și psihic din cauza programului încărcat pe care îl avea.

Deși a demisionat din armată, dosarul său penal a rămas în instanță, iar el a fost găsit vinovat de insubordonare și condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de doi ani. Decizia Tribunalului Militar Timișoara nu este definitivă.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole