vineri, iunie 21, 2024

DSP Arad spune ce trebuie să facă populația pentru a preveni îmbolnăvirile asociate inundațiilor

Din OrasDSP Arad spune ce trebuie să facă populația pentru a preveni îmbolnăvirile asociate inundațiilor

Din cauza condițiilor meteorologice actuale, Direcția de Sănătate Publică Arad dorește să ofere informații utile populației cu privire la prevenirea bolilor asociate cu inundațiile. În timpul inundațiilor, calitatea apei poate fi compromisă de contaminarea cu diverse substanțe chimice și microorganisme, ceea ce poate duce la apariția de boli infecțioase, răni și înec. Consumul de apă sau alimente contaminate poate duce la apariția de boli diareice.

Există grupuri de populație sau indivizi care sunt expuși unui risc mai mare de îmbolnăvire din cauza impactului inundațiilor asupra stării lor de sănătate, inclusiv copii, femei însărcinate, persoane cu boli cronice, vârstnici, oameni fără adăpost, persoane cu dizabilități fizice, senzoriale sau cognitive, precum și cei care necesită îngrijiri la domiciliu.

Iată câteva reguli importante pentru utilizarea apei în timpul inundațiilor:

  • Este recomandat să fiarbați apa din rețea și să o lăsați să se răcească singură, fără adăugarea de gheață, pentru a evita riscurile de contaminare.
  • În zonele rurale, unde apa nu este considerată potabilă, este indicat să consumați apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de autoritățile publice.
  • Este important să vă spălați mereu mâinile și ustensilele de bucătărie, să separați alimentele neprocesate de cele gătite și să le preparați corespunzător din punct de vedere termic.
  • După inundații, este important să îndepărtați apa stagnată și materialele umede, să fiți atenți la instalațiile electrice și de gaz și să verificați dacă apa este potabilă înainte de a o consuma sau de a folosi alimente care au intrat în contact cu apa în timpul inundațiilor.
  • Dacă aveți răni deschise, evitați expunerea la apele de inundații și asigurați-vă că plăgile sunt ținute cât mai curate posibil.
  • Apa din fântâni trebuie consumată numai după ce au fost efectuate analize fizico-chimice și bacteriologice care confirmă potabilitatea acesteia.

Direcția de Sănătate Publică Arad a informat primăriile din județ cu un risc mai mare de inundații în această perioadă despre regulile și reglementările actuale privind calitatea apei potabile.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole