marți, martie 18, 2025

Ploi, ninsori, viscol și îngheț. Zonele în care se întoarce iarna

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a revizuit...

Zi decisivă pentru George Simion. Liderul AUR, la mâna procurorilor CCR pe care îi amenința

Zi importantă pentru viitorul alegerilor prezidențiale din...

Vor avea loc creșteri salariale ale personalului cu funcții de execuție și de conducere din cadrul Primăriei Arad

Din OrasVor avea loc creșteri salariale ale personalului cu funcții de execuție și de conducere din cadrul Primăriei Arad

Consilierii din Primăria Arad au votat marți, 28 februarie, pentru proiectele de hotărâre care prevăd creșteri salariale pentru personalul cu funcții de execuție și de conducere din cadrul instituției. Potrivit primarului, această măsură a fost luată pentru a aduce la același nivel salariile cu cele ale angajaților din Consiliul Județean și ale altor municipalități din țară. În urma votului, s-a explicat că această măsură vine în urma îngrijorărilor exprimate de angajații Primăriei cu privire la un amendament care a fost votat anterior, în data de 2 februarie, și care prevedea tăierea a 3 milioane de lei din fondul de salarii. Pe de altă parte, se mai menționează că mărirea salariilor are și scopul de a atrage mai mulți tineri în administrația locală.

„Este o aliniere a salariilor municipalității la nivelul Consiliului Județean, o încercare de mărire mai mult a celor tineri, pozițiile de debutanți în principal, pentru a determina cât mai mulți tineri să vină spre noi”, a declarat Bibarț.

Primarul Aradului a explicat că în ședința de marți, 28 februarie, proiectele de hotărâre care prevăd creșteri salariale ale personalului cu funcții de execuție și de conducere din cadrul Primăriei Arad au fost aprobate de către consilieri. Aceste măsuri au fost luate pentru a aduce la același nivel salariile cu cele pe care le au la ora actuală angajații din Consiliul Județean, dar și cei ai altor municipalități din țară. De asemenea, primarul a explicat că ar fi dorit să mărească mai mult salariile de la departamentul tehnic și cel responsabil de proiectele pe fonduri europene, însă legislația în vigoare nu îi permite să facă diferențieri salariale între departamente.

Deși edilul a subliniat că mărirea salariilor trebuie să se reflecte și în atitudinea și implicarea funcționarilor, reproșându-le „lentoare” și „frica de asumare”, aceste creșteri salariale se vor resimți la angajații Primăriei Arad (inclusiv Direcția de Poliție Locală, Direcția de Asistență Socială) și cei de la Centrul Municipal de Cultură, însă nu și la cei din Filarmonică și Teatru, care se află într-o altă categorie cu prevederi legale diferite.

Grupul USR a votat împotriva proiectului, iar consilierul Florin Stana a explicat că este împotriva creșterii salariilor cu diferențe semnificative între funcțiile de conducere și cele de execuție, întrucât salariile celor din funcțiile de conducere ar urma să crească cu 40-50%, în timp ce salariile celor din funcțiile de execuție doar cu 20%.

Primarul a explicat că această diferență de procente a apărut deoarece salariile celor din funcțiile de conducere erau mult mai mici și a fost necesară actualizarea lor.

„Din 2019, la Primăria Arad nu au mai fost majorări salariale, în timp ce la alte instituții au fost aproape în fiecare an, de aceea unora li se vor părea poate procentele mai mari, dar ele recuperează ceea ce în alte părți s-au dat în 4, 5 etape. La nivel național, actualele salarii majorate au fost aprobate în marea majoritate a municipalităților încă din 2019, prin urmare este o măsură care într-adevăr pune o presiune pe bugetul municipiului, dar oarecum necesară. Pe de altă parte, sper să înțeleagă și funcționarii că acest efort trebuie să se regăsească într-un act administrativ cât mai prietenos pentru contribuabili și sper să fie așa”, a mai spus Călin Bibarț.

Primarul a exemplificat efectele negative ale salariilor mici din Primărie prin cazul fostei directoare de la Direcția Tehnică, care a plecat în toamna anului 2022 către o altă instituție din Arad unde salariul este mult mai mare.

„Patru ani de zile au stat cu salariile mici, consilierii le-au avut mari de la început, cei din conducere nu. Plus că se adaugă și vechimea… Am încercat să le echilibrăm, astfel ca trecerea dintre o treaptă în alta să fie de 200-300 lei. Plus că majoritatea sunt la gradația maximă și încercăm să aducem și tinerii”, a declarat Bibarț.

Proiectele de majorare salarială au fost adoptate cu 15 voturi pentru și 7 împotrivă. Cu privire la salariile viceprimarilor și primarului, trebuie menționat că după aprobarea legii în toamna anului trecut, măsura a fost contestată la Curtea Constituțională. Totuși, astăzi CCR a dat undă verde acestor majorări.

Inițiativa legislativă prevede ca salariile aleșilor locali să fie calculate și actualizate având salariul minim din 2021 ca referință, nu cel din 2019, cum este în prezent. Creșterea salariilor se va aplica doar administrației publice locale, adică primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Coaliția a argumentat necesitatea creșterii salariale prin faptul că înghețarea salariilor bugetarilor din administrația locală în ultimii patru ani a creat o nedreptate.

De menționat că primarul Călin Bibarț a declarat în octombrie 2022 că va refuza majorarea salariului adoptată de Parlament.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole