luni, mai 20, 2024

Vânzările de locuințe în 2022, creștere de 11% în București, scădere în restul țării

ImobiliareVânzările de locuințe în 2022, creștere de 11% în București, scădere în restul țării

Anul 2022 s-a încheiat cu o creștere a numărului tranzacțiilor cu locuințe de 11% în București, în comparație cu anul precedent, în timp ce suprafața autorizată a proiectelor rezidențiale a înregistrat o creștere de 21%, depășind 2 milioane mp, estimează Colliers.

Numărul record de metri pătrați autorizați nu înseamnă însă că toate aceste proiecte se vor și construi, pentru că dezvoltatorii nu se grăbesc să înceapă noi șantiere din cauza costurilor de construcție ridicate și a cererii în scădere.

Scădere a pieței rezidențiale în restul țării

În județul Ilfov, vânzările de apartamente au scăzut cu 5%, iar suprafața autorizată cu 7%, până la 1,3 milioane metri pătrați.

Chiar și în acest context, capitala împreună cu județul Ilfov au generat 37% dintre tranzacțiile cu apartamente din 2022 și 30% din suprafața autorizată în proiecte rezidențiale la nivel național.

În țară, numărul de apartamente vândute în 2022 a scăzut cu 10% față de 2021, tendință observată și în ceea ce privește suprafața autorizată, care a scăzut la 9,3 milioane de metri pătrați.

Dintre orașele mari, cele mai importante scăderi de vânzări s-au înregistrat în Iași (-21%) și în Cluj-Napoca (-18%), unde și suprafața autorizată pentru noi proiecte rezidențiale a scăzut cu 7% și, respectiv, 6%.

În schimb, în Brașov, după un an bun pentru tranzacțiile cu apartamente, cu doar 3% sub recordul din 2021, s-a înregistrat o creștere a suprafețelor autorizate de 9% față de 2021, la aproximativ 380.000 de metri pătrați.

Început dezastruos pentru piața imobiliară în 2023

În București, anul 2023 a început similar cu ultimii doi ani din punct de vedere al numărului de tranzacții, dar nivelul vânzărilor din ianuarie este la jumătate față de ultimele luni ale 2022.

Cu totul altfel arată situația în restul țării, unde prima lună din an a adus o scădere a vânzărilor cu 27%. Timișoara și Clujau înregistrat scăderi de 47% și 46%. În Iași, scăderea numărului de tranzacții a fost de 20%.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Pandemia va afecta cel mai mult segmentul de locuințe noi mai ieftine

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole