vineri, martie 1, 2024

Se retehnologizează CET Hidrocarburi

Din OrasSe retehnologizează CET Hidrocarburi

CET Hidrocarburi Arad va trece printr-un proces extensiv de modernizare. Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a anunțat că peste 100 de milioane de euro vor fi investite în modernizarea CET Hidrocarburi, cu 38% din valoarea investiției acoperită din bugetul local. Modernizarea va fi realizată prin intermediul unei finanțări europene din PNRR și va fi prima investiție majoră în dotarea CET H cu echipamente și instalații noi în ultimii 34 de ani.

În urma acestei modernizări, Municipiul Arad ar putea beneficia de o nouă sursă de producere a energiei termice și electrice în trei ani. Investiția va cuprinde achiziția a 4 cazane cu funcționare pe gaz pentru producerea energiei termice, 3 motoare pe gaz pentru instalația de cogenerare de înaltă eficiență hidrogen-ready, o stație de pompare a agentului termic, o stație electrică și un sistem de control, un acumulator de căldură și un degazor termic.

Implementarea proiectului „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” marchează o nouă etapă în modernizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Arad. Scopul este de a crește eficiența energetică, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a îmbunătăți calitatea serviciului public de furnizare a energiei termice la tarife competitive. Se estimează că, după finalizarea acestei investiții, prețul de producție al unei gigacalorii ar putea scădea cu cel puțin 50%.

„Retehnologizarea CET H este prioritatea noastră. Vorbim despre o investiție imperios necesară, o investiție mare, în care cofinanțarea europeană este de 62%, iar contribuția noastră este de 38%. Sunt convins că în urma licitație suma de peste 30 milioane de euro, pe care va trebui să o alocăm din buget local, va scădea.  Dacă luăm în calcul faptul că doar energia electrică ce se va vinde într-un an de zile poate depăși 30 de milioane de euro, atunci putem considera că învestiția noastră se va amortiza într-un interval de timp scurt. Nu trebuie să omitem nici faptul că se vor reduce și costurile cu certificatele verzi. Vorbim despre alte peste 3 milioane de euro economisite anual.  Întrucât avem la dispoziție trei ani de zile pentru a realiza această investiție, estimez că în maxim o lună de zile dăm drumul licitației”, a afirmat primarul Călin Bibarț.

„Investiția este necesară și pentru că s-au modificat condițiile de mediu, astfel că instalațiile existente acum trebuie să fie oprite până la finele acestui an. Sunt dotări învechite, depășite fizic și moral. De exemplu cazanele de abur,  turbina cu abur și generatorul de 12 MW pe care le utilizăm și azi au fost  produse în URSS în 1964”, a explicat directorul general al SC CET Hidrocarburi, Victor Ciulean.

În Arad, există peste 20.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire furnizat de CET Hidrocarburi. Numărul acestora ar putea să crească odată cu modernizarea centralei.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole