vineri, iunie 21, 2024

Pe 20 februarie, Universitatea „Aurel Vlaicu” a lansat centrul de inovare și transfer tehnologic

Din OrasPe 20 februarie, Universitatea "Aurel Vlaicu" a lansat centrul de inovare și transfer tehnologic

În data de 20 februarie, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a inaugurat Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT-UAV) în colaborare cu Clusterul CANEPARO, în cadrul conferinței „Cluster CANEPARO – Building International Network for Industrial Hemp”, la care au participat reprezentanți ai clusterului din regiune, dar și reprezentanți ai guvernului SUA și mediului de afaceri ucrainean. UAV este membru al acestui cluster din ianuarie 2022 și participă activ la strategiile, planurile operaționale de dezvoltare și la proiectele clusterului.

Această întâlnire a marcat începutul unei serii de lucrări ale clusterului Caneparo, care au drept scop stabilirea obiectivelor de dezvoltare internațională în colaborare cu invitatul special, domnul Herrick Fox, reprezentant al USDA TASC, președinte al Consiliului Național de Canepă Industrială din America (Washington, D.C.), co-președinte al Comisiei pentru Politici și Reglementări din Federația Organizațiilor Internaționale de Canepă (Bruxelles).

Clusterul CANEPARO este implicat în diverse organizații și proiecte europene, inclusiv în EIHA (Asociația Europeană a Cânepelor Internaționale), HempClub (un proiect finanțat prin fonduri UE-Cosme), European Enterprise Network și European Cluster Collaboration Platform.

La evenimentul organizat de UAV Arad, rectorul Ramona Lile și prorectorul cu cercetarea științifică Codruța Stoica au deschis discuțiile axate pe identificarea oportunităților de dezvoltare bazate pe expertiza și interesele comune ale participanților. De asemenea, s-a discutat despre eforturile SUA de a susține și reconstrui Ucraina, precum și de intensificarea schimburilor comerciale între SUA și Europa de Est, în special țările Baltice, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia și Ucraina.

Printre subiectele de interes discutate s-au numărat evaluarea barierelor și oportunităților pentru comerțul cu cânepă între SUA și Europa de Est, sprijinirea dezvoltării capacităților de producție pentru asigurarea coerenței între standardele europene și cele americane, organizarea de interviuri cu părțile interesate și autoritățile de reglementare, vizite la fața locului și cercetări primare. Totodată, s-a discutat despre angajarea experților locali cu experiență în fiecare regiune pentru a maximiza contribuția și implicarea în proiect.

În ultima vreme, a devenit cunoscut faptul că Congresul American a aprobat recent un împrumut suplimentar de 18,4 miliarde USD pentru Ucraina, oferit de Guvernul American ca răspuns la invazia rusă din februarie 2022. O mare parte din această finanțare este destinată reconstrucției și consolidării sectorului agricol al Ucrainei, inclusiv adăpostirea agricultorilor afectați. În luna iulie a anului 2022, Serviciul Agricol Extern al Departamentului de Agricultură al SUA (USDA FAS), care coordonează cea mai mare parte a ajutorului extern al SUA în domeniul agriculturii, a cerut informații cu privire la modul în care cânepa și în special interesele pentru fibrele de cânepă din SUA pot sprijini obiectivele acestei finanțări.

Herrick Fox a menționat, de asemenea, alte ajutoare umanitare oferite de Guvernul Statelor Unite pentru Ucraina și vecinii săi, în valoare de 17 miliarde de dolari, care vor rămâne obligatorii în exercițiul financiar 2023. În contextul acestor evenimente, Herrick Fox și-a motivat analiza pe care o va efectua în România în perioada 20-24 februarie 2023, prin vizitarea mai multor obiective de interes, deoarece evaluarea barierelor de pe piața comerțului cu cânepă între SUA și Ucraina și între Ucraina și restul Europei este un prim pas necesar către o programare ulterioară.

La eveniment a participat și reprezentantul industriei cânepii din Ucraina, dl. Ec. Andrei MÂNDRU, Director al Companiei Financiare Neruhomist Invest LLC & Ukristarmedia LLC – Ucraina, pentru a discuta modalități de producere în România a echipamentelor de procesare a cânepii, pentru care această companie deține licența de producție și comercializare. Există o nevoie reală de astfel de echipamente și ele sunt o condiție esențială pentru închiderea lanțului valoric de procesare a cânepii industriale.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre oportunitățile de colaborare între SUA și Europa de Est în sectorul cultivării cânepii. Dr. Ciprian BUZNA, Director Științific S.C.D.A. Lovrin, a prezentat cele mai recente și performante soiuri de cânepă pentru fibre, inclusiv noul soi Teodora creat la Stația de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin. Performanța acestui soi a impresionat auditoriul, iar varietățile dezvoltate la SCDA Lovrin în trecut au fost testate cu succes în practică la SC Ecomax Carei de către Administratorul societății, d-na Ing. Rodica Maxi.

D-na Maxi a prezentat auditoriului aspecte legate de legislația română referitoare la cultura de cânepă, aspecte tehnice legate de cultură, modalități de recoltare, procesare și echipamente, dar și despre competitorii din piața de fibre de cânepă, cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu. Ea a prezentat, de asemenea, implicația sa în realizarea unei invenții public-private sub licența UAV: linia integrată de topire dezvoltată prin colaborare cu UAV în cadrul unui proiect de transfer tehnologic ECOMAX-UAV. D-na Maxi a confirmat că această invenție a doborât încă o barieră în relansarea sectorului cânepă, adică topirea în bazine mici în 48 de ore, cel puțin în România. De asemenea, multe alte soluții originale dezvoltate de cercetarea din UAV și-au găsit aplicabilitatea practică prin ECOMAX Carei. Alte soluții discutate deja cu CITT se vor regăsi în noile proiecte de cercetare planificate pentru perioada 2023-2027, iar multe alte invenții ale UAV în sectorul cânepii constituie oportunități de dezvoltare a acestui sector.

Dr. Cecilia Sîrghie și dr. Dana G. Radu au prezentat principalele rezultate ale cercetării derulate în decursul timpului în UAV cu referire la sectorul cânepă, concentrate în prezentarea: „Research and innovations in hemp processing developed by UAV”. Acestea l-au determinat pe d-nul H. Fox să-și conchidă participarea la eveniment cu un cuvânt de felicitare la adresa Rectorului Ramona Lile și a d-nei Prorector Codruța Stoica pentru aceste soluții:“pentru acest proiect am vizitat multe ţări, am intâlnit experţi, am identificat baiere comune ţărilor Europene, am găsit soluţii la multe probleme dar şi oportunităţi de dezvoltare a industriei cânepii in Europa dar, în toate vizitele mele adunate la un loc, nu am găsit atâtea răspunsuri, oportunităţi, rezultate şi mai ales invenţii referitoare la procesarea cânepii. Mă bucur că întâlnirea de azi s-a concretizat cu un plan de acţiune imediat: dezvoltarea de utilaje de procesare în România şi absorţia unor rezultate de cercetare concrete, prin colaboratorii mei, cum ar fi de exemplu ţesăturile de cânepă cu efect antibacterian pentru armata SUA, am reţinut de altfel şi cartelele cu mostre de hârtie şi ţesături brevetate de UAV”.

În ceea ce privește clusterul CANEPARO: „E lesne de înţeles că sunteţi organizaţi ca un cluster foarte activ cu membri creativi, inimoşi şi dornici de dezvoltarea acestui sector”.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole