marți, februarie 27, 2024

Primii pași în managementul deșeurilor

EconomiePrimii pași în managementul deșeurilor

Toate activitățile economice produc deșeuri, indiferent de specificul și amploarea acestora. Din acest motiv este important să cunoști atât obligațiile care îți revin, cât și beneficiile pe care le poți avea de pe urma lor.

Primii pași în managementul deșeurilor încep cu un plan. Scopul planului de management al deșeurilor este de a preveni impactul negativ asupra sănătății umane și a mediului, de a descrie politicile cheie, legislația și standardele, de a defini rolurile și responsabilitățile din interiorul organizației si de a detalia măsurile specifice ce trebuie implementate.

Gestionarea deșeurilor – Care sunt obligațiile agenților economici?

În cadrul legislativ actual, o organizație trebuie să respecte anumite obligații minimale privind gestionarea deșeurilor. Așadar, indiferent de tipul de activitate pe care o desfășori, fie că ai activitate de birou sau o activitate de producție, te confrunți cu obligația de a respecta legislația de mediu.

Tabloul complet al obligațiilor de mediu diferă semnificativ de la o industrie la alta, existând domenii de activitate unde responsabilitățile operatorilor economici sunt mai ample și mai specifice.

Din lista obligațiilor, amintim:

 • clasificarea și codificarea deșeurilor generate din propria activitate;
 • colectarea separată a deșeurilor;
 • respectarea ierarhiei gestionării deșeurilor: prevenirea, pregătirea pentru reutilizare, reciclarea, alte operațiuni de valorificare, eliminarea;
 • desemnarea unei persoane care să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor de gestionare a deșeurilor (din rândul angajaților proprii sau prin externalizarea serviciilor unei companii cu personal atestat în domeniul gestiunii deșeurilor);
 • încheierea de contracte de preluare a deșeurilor (colectori autorizați din punct de vedere al protecției mediului);
 • păstrarea evidenței gestiunii deșeurilor cel puțin 3 ani;
 • Și lista poate continua. Mai multe informații legislative, aici.

Cele trei principii de bază ale managementului deșeurilor

 1. Cu cât generezi mai puține deșeuri, cu atât trebuie să gestionezi mai puține deșeuri. Este evident, dar soluțiile nu sunt atât de evidente. Cum faci asta? Totul depinde de specificul afacerii tale. Există, totuși, câteva puncte comune care se aplică unei game largi de domenii de activitate:
 • evită să comanzi în exces articole perisabile;
 • atunci când achiziționezi produse sau echipamente asigură-te că ambalajele sunt clasificate și încadrate corespunzător;
 • asigură-te că pubelele/ containerele sunt folosite numai pentru deșeurile produse de firma ta, astfel poți controla mai bine întregul proces de selectare/ reciclare.
 1. Achiziționarea de echipamente și utilaje la mâna a doua (second-hand) sau închirierea acestora poate fi o soluție extrem de avantajoasă atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere ecologic. În mod similar, găsirea unor modalități de reutilizare a deșeurilor poate fi, după caz, mai rentabilă decât simpla lor trimitere către reciclare.
 1. În ceea ce privește reciclarea, de multe ori cea mai mare provocare pentru companii este să știe ce poate fi reciclat. Practic vorbind, deșeurile reciclabile pot fi clasificate în două categorii:
 • deșeuri obținute în urma proceselor tehnologice;
 • deșeuri produse de personalul angajat.

Prima categorie ar trebui să fie relativ ușor de prezis și, prin urmare, de controlat, cu condiția să ai o supraveghere clară a întregului proces de producție. Provocarea este să implementezi un proces simplu și robust pentru a te asigura că deșeurile reciclabile sunt identificate în mod consecvent de către personalul de pe teren și duse acolo unde trebuie.

Cantitatea de deșeuri produse de angajați nu este la fel de previzibilă, dar trebuie și ea gestionată. În general, oamenii vor respecta instrucțiunile de eliminare a deșeurilor, atâta timp cât acestea sunt clare și ușor de aplicat. Asta înseamnă că cea mai la îndemână abordare este deseori de a avea postere mari și clare în zonele de eliminare a deșeurilor, astfel încât personalul să știe ce să facă.

Cum să gestionezi eficient deșeurile?

De regulă, etapele gestionării deșeurilor includ colectarea selectivă, compactarea și depozitarea deșeurilor și transportarea lor către centre de reciclare, în vederea valorificării acestora.

În funcție de domeniul tău de activitate și de cantitatea și tipul deșeurilor pe care le produci, poți eficientiza procesul de management al deșeurilor cu ajutorul unor utilaje și echipamente.

Cu ajutorul utilajelor de reciclare, gestionezi eficient deșeurile și crești profitul:

 • Colectezi și transformi deșeurile în baloți compacți, salvând spațiu, timp și economisind bani.
 • Diminuezi considerabil impactul negativ asupra mediului înconjurător din zonă și scazi considerabil riscul producerii incendiilor.
 • Crești profitul prin diminuarea resursei umane, vânzarea deșeurilor către centre de reciclare și prin evitarea amenzilor.

Printre echipamentele cel mai des utilizate în managementul deșeurilor se numără:

 • Coșurile de gunoi inteligente pentru deșeurile din interiorul si exteriorul unității economice sau pentru deșeuri
 • Containerele și euro-containerele destinate depozitării și transportului deșeurilor tip ambalaje sau a deșeurilor industriale.
 • Prescontainerele/Compactoarele pentru colectarea selectivă și presarea deșeurilor menajere și a materialelor reciclabile.
 • Presele de balotat carton, PET-uri, sticle, materiale plastice, doze de aluminiu, hârtie, textile, deșeuri alimentare, metale feroase și neferoase, deșeuri agricole, etc.

Presele de balotat deșeuri: O soluție de mediu viabilă

Presele de balotat deșeuri sunt utilizate pentru a reduce volumul deșeurilor din plastic, hârtie, textile, carton, sticlă, fier și alte materiale. Modul de funcționare al preselor de balotare este simplu: comprimă deșeurile într-un balot legat, ce va fi ulterior manipulat, depozitat și transportat mult mai ușor. Scopul deținerii unui astfel de echipament este acela de a reduce costurile privind depozitarea și manipularea deșeurilor și de a crește productivitatea și profitul.

Presele pentru balotarea deșeurilor pot fi împărțite în mai multe categorii:

 • Prese orizontale și verticale, de varii dimensiuni și cu capacități variate de prelucrare;
 • Prese manuale, semiautomate și automate;
 • Prese cu uz multiplu, pentru balotarea unor tipuri diverse de materiale sau prese dedicate unei anumite categorii de deșeuri – de la furaje la fier vechi, plastic dur și sticle;
 • Prese cu compresie simplă, dublă, triplă;
 • Prese cu compresie laterală sau frontală;
 • Prese staționare sau mobile.

Vezi aici: https://www.mbtro.com/prese-balotat/

Atenția pe care o acordă agenții economici managementului deșeurilor se traduce atât printr-o gestionare optimă a acestora, cât și printr-un impact financiar și o returnare a investiției substanțială.

Investește azi într-un mâine sustenabil!

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole