marți, mai 21, 2024

Kizzmekia Corbett a participat la crearea vaccinului Covid

MedicalKizzmekia Corbett a participat la crearea vaccinului Covid

„Transforming Spaces” este o serie despre femeile care conduc schimbarea în locuri uneori neașteptate.

Kizzmekia Corbett plecase acasă în Carolina de Nord pentru vacanțele din 2019, când titlurile au început să apară: O boală ciudată, asemănătoare pneumoniei, îmbolnăvea zeci de oameni în China.

Până în prima săptămână a lunii ianuarie 2020, numărul persoanelor infectate din China a urcat la sute, iar dr. Corbett, un imunolog viral, era din nou la biroul ei de la National Institutes of Health, unde a lucrat ca cercetător senior. la Centrul de Cercetare a Vaccinelor de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase. Și atunci s-a confirmat vestea: Boala misterioasă a fost un nou coronavirus, exact categoria de infecție pe care ea a cercetat-o ​​în ultimii cinci ani în încercarea de a dezvolta un vaccin.

Coronavirusurile pot provoca tot felul de boli, cum ar fi răceala comună sau boli mai paralizante precum MERS și SARS. Noile coronavirusuri sunt tulpini noi care sunt identificate la om pentru prima dată. Și când a venit vorba de cursa pentru un vaccin împotriva Covid-19, dr. Corbett, care a făcut parte dintr-o muncă importantă privind alte focare de coronavirus, a fost în avangardă.

Luna viitoare va fi aniversarea de trei ani de la declararea de către Organizația Mondială a Sănătății a Covid-19 ca pandemie, pe 11 martie 2020. Dar în acele prime luni grele ale anului 2020, dr. Corbett a ajutat la conducerea unei echipe de oameni de știință care a contribuit la una. dintre cele mai uimitoare realizări din istoria imunizărilor: un vaccin extrem de eficient, ușor de fabricat împotriva Covid-19, livrat și autorizat pentru utilizare în mai puțin de un an.

Pe 6 ianuarie 2020, acest obiectiv a început să capete o nouă urgență. Pe măsură ce numărul de bolnavi din China a început să crească, dr. Corbett s-a înghesuit cu supervizorul ei, dr. Barney Graham, director adjunct al Centrului de Cercetare a Vaccinelor și șeful Laboratorului de Patogeneză Virală. Ambii au remarcat că această nouă boală prezintă asemănări ciudate cu SARS și MERS, care au ucis fiecare sute. Munca Dr. Corbett și munca întregii ei echipe au avut brusc implicații urgente.

„La acel moment, nu aveam idee că va deveni o pandemie globală”, a spus ea. „Așadar, ceea ce am simțit a fost entuziasmul de a putea să-mi dovedesc lumea și munca mea.”

Dr. Corbett, 37 de ani, era obișnuită să fie nevoită să se dovedească. Ca femeie de culoare în știință, ea este obișnuită să-și afirme valoarea în camere pline cu bărbați albi. La începutul anului 2020, ea a fost la National Institutes of Health de cinci ani și a publicat deja cercetări revoluționare despre structura altor coronavirusuri și despre modul în care proteinele în vârf ale virușilor – care formează o formă distinctivă a coroanei pe suprafața virusului. și se fixează pe celulele sănătoase din organism – acționează ca ușa către infecție. Această cercetare a făcut parte din fundația, pusă de oameni de știință, inclusiv dr. Graham, Katalin Kariko și dr. Drew Weissman de la Universitatea din Pennsylvania, pentru vaccinul Covid-19, cel mai rapid vaccin dezvoltat vreodată.

Vaccinurile pot dura mai mult de un deceniu pentru a se dezvolta de la zero. Vaccinul pentru oreion, care a fost creat în 1967, după patru ani, a fost considerat un succes sălbatic de sincronizare. Până la 10 ianuarie 2020, la îndemnul oamenilor de știință, inclusiv al doctorului Graham, oamenii de știință din China au împărtășit structura genetică a virusului care mătura Wuhan. El și dr. Corbett au văzut imediat că cercetările lor asupra altor boli cauzate de coronavirusuri precum SARS și MARS ar putea fi adaptate relativ simplu.

„De-a lungul a cinci ani”, a spus dr. Corbett, „am stabilit deja ce părți ale virusului ar excita sistemul imunitar al organismului într-un mod care ar provoca imunitate protectoare”.

Mai multe despre pandemia de coronavirus

Înțelegând că proteinele cu vârf se află în centrul unei apărări adecvate împotriva infecțiilor, dr. Corbett și alți oameni de știință au creat vaccinuri experimentale împotriva SARS și MERS. Acum, schimbând codul genetic pentru virusul care creează Covid-19 – numit așa de Organizația Mondială a Sănătății pentru că a apărut în 2019 – ei aveau un prototip pe care îl puteau deja folosi. Dr. Corbett s-a referit la această capacitate de a aplica un șablon ca abordare „plug and play”.

Dr. Graham o merită pentru că a jucat un rol formativ în dezvoltarea vaccinului. „În jurul anului 2015, Kizzmekia a decis că coronavirusul este proiectul pe care dorea să se concentreze”, a spus el, „și munca ei a fost cea care a condus la ceea ce știam despre coronavirus și ne-a pregătit pentru a face acest vaccin atât de rapid.”

I-au luat doar câteva ore să pregătească o secvență modificată pentru un vaccin. Până pe 14 ianuarie, NIH a împărtășit acea secvență cu dezvoltatorul de vaccin Moderna, care a folosit codul pentru a crea ARN mesager sintetic, materialul genetic care conține instrucțiuni despre cum să construiască proteinele vârf, care sunt recunoscute de sistemul imunitar al organismului și învață-l cum să lupte cu virusul. Messenger ARN este coloana vertebrală a vaccinului Moderna Covid-19 și a vaccinului Pfizer, care utilizează, de asemenea, ARNm sintetic.

Până în martie 2020, Moderna desfășura primele teste umane ale vaccinului său, iar până în decembrie 2020 – la mai puțin de un an după ce au fost raportate primele decese în Wuhan – a fost autorizată de Food and Drug Administration pentru utilizare de urgență.

Gândindu-se la acele prime zile intens încărcate, dr. Corbett, acum la Harvard, a spus: „Nu ne-am luptat împotriva pandemiei”.

„Noi luam curse”, a continuat ea. „Totul a fost despre dovada principiului.” Inițial, a fost dornică să demonstreze că cercetările ei anterioare puteau fi aplicate pe scară largă. „Dar când sute de mii de oameni încep să moară”, a spus ea, „îți dai seama cât de importantă este munca pe care o faci”.

De asemenea, a simțit o presiune dincolo de numărul de morți în creștere rapidă. Dr. Corbett, care are un simț ascuțit al umorului și un stil facil, a crescut în Hillsborough, NC, și și-a câștigat doctoratul. în microbiologie și imunologie de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill în 2014. Încă lucrează pentru a schimba starea de fapt atunci când vine vorba de cine efectuează cercetări științifice.

„Încerc să mă asigur că laboratorul meu și oamenii pe care îi angajez provin din medii diverse, astfel încât gândurile noastre și modul în care ne facem știința să zguduie puțin masa”, a spus ea.

Ea a intrat pentru prima dată pe radarul multor americani pe 3 martie 2020, când au circulat fotografii cu ea stând în picioare în laboratorul NIH, într-o halată de laborator albă clară, în mijlocul unei mulțimi de bărbați albi influenți: președintele Donald J. Trump; Dr. Anthony Fauci; Dr. Francis S. Collins; Dr. Graham; John Mascola, directorul Centrului de Cercetare a Vaccinurilor; și Alex Azar, pe atunci secretarul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane.

Dar tocmai ieșiți din cadru, alte două tinere femei de știință de culoare – Cynthia Ziwawo și Olubukola Abiona, ambele cercetătoare din echipa Dr. Corbett – își urmăreau cu atenție liderul.

„Nu văzusem niciodată o femeie de știință de culoare înainte de a lucra cu Dr. Corbett”, a spus doamna Ziwawo, în vârstă de 25 de ani, care acum este la facultatea de medicină la Universitatea Indiana. „A afectat cu siguranță modul în care văd minoritățile în știință, în special pe cei care conduc sala.”

Doamna Abiona, 27 de ani, care acum este în dublă doctorat în medicină. de la Case Western Reserve University din Cleveland, a spus, de asemenea, că a continuat să-l imite pe Dr. Corbett în timp ce își urma propria pregătire.

„Văzându-l pe Kizzmekia într-un rol de conducere a extins modul în care mă văd și cum mă mișc prin acest spațiu”, a spus ea. „O folosesc ca model de urmat.”

Dr. Corbett a spus că a înțeles că în munca ei, ea a fost încă responsabilă nu doar pentru ea însăși, ci și pentru sute de alți oameni de știință care seamănă cu ea.

„Există oameni pe care i-am publicat și pe care i-am depășit, care au 60 de ani și care au curajul să mă întrebe ce voi face în continuare și care este expertiza mea”, a spus ea. „Și eu zic: „Mi-ai luat vaccinul.””

În mai 2021, dr. Corbett s-a alăturat facultății de la Școala de Sănătate Publică TH Chan din Harvard, unde este acum profesor asistent în Departamentul de Imunologie și Boli Infecțioase. Dar ea încă poartă același tip de presiune pe care a simțit-o în cursa cu ceasul la începutul lui 2020.

„Dacă eșuez ca femeie de culoare, acest departament de la Harvard va trece cu vederea femeile de culoare până la infinit”, a spus ea. „Oamenii de la NIH ar fi trecut cu vederea femeile de culoare dacă aș eșua. A fi primul în atâtea tipuri de aceste spații are atât de multă presiune.”

Ea primește 10 până la 20 de e-mailuri pe săptămână de la femei și fete de culoare, a spus ea, și ori de câte ori vorbește cu ele, face un punct pentru a le anunța că, dacă și ele vor să devină oameni de știință, „îmi voi risca tot. să vă asigurați că le luați în fața, atâta timp cât sunt hotărâți.”

„Femeile au nevoie de oameni care să le susțină”, a continuat ea. „În special femeile de culoare”.

Și în vizite la bisericile negre, la forumuri comunitare și la ea pagină Twitter activăunde are peste 160.000 de adepți, ea se pronunță despre combaterea ezitării la vaccin și scăderea barierelor în calea îngrijirii sănătății, în special în rândul comunităților de culoare.

Jucând un rol esențial în crearea unui vaccin Covid-19, admite ea, este propriul ei act greu de urmat. Așa că acum se concentrează și pe deschiderea unei căi pentru a ajuta alte femei de știință de culoare să spargă granițele.

„La un moment dat, ajungi în punctul în care nu poți învinge ceea ce ai făcut deja”, a spus ea. „Dar apoi ajungi să ai o voce în spații pe care, în general, nu ai fi capabil să o faci. Aici este misiunea și scopul meu.”

Sursa – www.nytimes.com

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole