vineri, iunie 21, 2024

Se poartă discuții cu privire la înființarea unui nou adăpost pentru câinii fără stăpân în județul Arad

Din OrasSe poartă discuții cu privire la înființarea unui nou adăpost pentru câinii fără stăpân în județul Arad

Concluziile întâlnirii de ieri de la Consiliul Județean Arad, unde președintele Iustin Cionca, prefectul Tóth Csaba, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad (DSVSA), Marcel Roșu, și inspectorul șef al IPJ Arad, comisarul șef Dan Stoicănescu, au vorbit cu viceprimarul municipiului Arad, Lazăr Faur, primari și viceprimari din județ au fost că nu se știe exact numărul câini fără stăpân din județul Arad și nimeni nu face vreo estimare și că înmulțirea lor poate fi stopată prin printr-un efort comun al primăriilor, al Direcției Sanitar Veterinare și al Consiliului Județean, prin înființarea unei asociații care să găsească soluții și finanțare pentru această problemă. Aceștia au încercat să găsească soluții ținând cont că în județul Arad există un singur adăpost public pentru câini, cu o capacitate limitată.

În urma întâlnirii, a fost schițată o strategie, iar primarii au fost de acord în principiu să se înființeze o Asociație de dezvoltare intercomunitară (ADI). Printr-un efort comun se dorește crearea de adăposturi la nivel de județ care să ofere condiții legale, dar și umane, câinilor fără stăpân.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a afirmat: „Consiliul Județean Arad este partenerul primăriilor în constituirea unei asociații, cu condiția implicării unanime a administrațiilor locale, fiindcă problema câinilor abandonați există în toate localitățile din județ. Nu trebuie să așteptăm să se mai întâmple alte tragedii, pentru rezolvarea acestei probleme. De aceea, trebuie să facem eforturi comune, să luăm măsuri pentru stabilizarea numărului animalelor abandonate și, ulterior, pentru reducerea acestuia”.

În cadrul întâlnirii avute s-a discutat și despre măsurile de prevenție, precum identificarea, ciparea și sterilizarea câinilor comunitari.

Marcel Roșu, directorul DSVS Arad, a afirmat: „Conform noilor prevederi legale, nu mai pot fi vaccinate antirabic decât animalele care sunt microcipate, crescând astfel riscul de îmbolnăvire și, mai departe, de transmitere la om. De aceea, este cu atât mai important să muncim în echipă atât pentru rezolvarea problemelor actuale, cât și pe partea de prevenție”.

În evidența DSVS Arad sunt acum 30 000 de câini, dar nimeni nu poate preciza exact câți trăiesc în realitate în județul Arad.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole