sâmbătă, mai 18, 2024

Cutremur în Turcia și Siria, cel mai mare dezastru din ultimii 100 de ani: peste 30.000 de morți

ExterneCutremur în Turcia și Siria, cel mai mare dezastru din ultimii 100 de ani: peste 30.000 de morți

Bilanțul cutremurelor din Turcia și din Siria se ridică acum la peste 30.000 de morți. Cel mai grav bilanț este în Turcia, cu 24.617 victime, alte 5.273 în Siria. „Cred că este foarte dificil de estimat foarte precis, pentru că mai avem de săpat sub dărâmături, dar sunt sigur că bilanțul morților se va dubla sau chiar mai mult”, a declarat responsabilul pentru ajutoare din cadrul ONU, Martin Griffiths, care a vorbit despre „cel mai grav dezastru din ultimii 100 de ani în regiune, este terifiant”.

Mai sunt și cei șase membri ai familiei italiene de origine siriană, dispăruți în Antakya printre victimele cutremurului. Echipele pentru situații de urgență sunt la muncă pentru salvarea populației afectate de cutremur. Și, la mai bine de 140 de ore de la cutremur, un copil a fost scos cu viață dintre dărâmături la Hatay, un oraș din sudul Turciei.

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și din Siria continuă să se agraveze. În Siria se ridică la 5.273 de morți, potrivit ultimului bilanț publicat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Turcia a confirmat 24.617 morți, ridicând numărul total al deceselor la 29.890. Datele referitoare la Siria sunt divizate pe zone: 2.063 în regiunile controlate de guvernul președintelui Bashar al-Assad și 3.210 în zonele controlate de opoziție. Observatorul, un organism independent cu sediul la Londra și surse din interiorul Siriei, estimează că numărul total al morților va ajunge la 7.000 în țară și avertizează, de asemenea, că sute de persoane sunt încă date dispărute.

Papa Francisc a intervenit la slujba „Angelus”, cerând „sprijin pentru victimele cutremurului” din Siria și din Turcia. Papa Francisc ne-a invitat să continuăm „să rămânem alături” și să oferim „sprijin concret populațiilor afectate de cutremur în Siria și în Turcia”. „Această catastrofă, această durere a acestor popoare care suferă din cauza cutremurului”, a comentat Papa Francisc. „Să ne rugăm pentru ei, să nu uităm asta, să ne rugăm și să ne gândim ce putem face pentru ei”, a concluzionat Suveranul Pontif.

O catastrofă fără precedent în ultimul secol

Hamza, un bebeluș de numai șapte luni, a fost scos în viață după 140 de ore petrecute sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite din orașul Hatay, din sudul Turciei, lovit de cutremurul de luni, relatează Agenția „Anadolu”.

O fetiță de 10 ani a fost salvată în provincia Hatay, din sudul Turciei, la 147 de ore după ce cutremurul devastator de lunea trecută a lovit regiunea, informează CNN. Agenția de știri de stat turcă Anadolu relatează, apoi, despre alte salvări care au avut loc tot duminică, inclusiv cea a unui băiețel de 8 ani din provincia Adiyaman, după ce a stat 152 de ore sub dărâmături. Anterior, agenția raportase salvarea unui bărbat de 35 de ani în provincia Hatay: conform CNN, bărbatul a fost identificat ca Mustafa SarÕgül și a fost salvat de sub dărâmăturile unui bloc de șase etaje.

O femeie în vârstă de 88 de ani a fost salvată, sâmbătă seară, de salvatorii germani și turci care lucrau în orașul Kirikhan. Femeia, foarte slăbită, era totuși conștientă. Ea a fost transferată la spital pentru a fi tratată, printre altele, pentru fracturi, potrivit Katharinei Garrecht, purtătoarea de cuvânt a agenției germane pentru dezastrele naturale, THW. Echipa germană a fost chemată să intervină la ora 20:00 și a reușit să o salveze pe femeie câteva ore mai târziu.

Peste 2.000 de persoane spitalizate pentru rănile suferite în urma cutremurului au fost externate duminică din spitalele din orașul turc Istanbul. Mii de răniți din cele 10 provincii afectate de cutremur au fost transferați cu avionul la Istanbul în ultimele zile. Potrivit televiziunilor din Turcia, 2.193 din cele 3.405 de persoane aduse în oraș au fost externate, în timp ce tratamentele și îngrijirile medicale continuă pentru alte 1.212 de persoane.

Bilanțul este cutremurător

Cutremurul începe să aibă și consecințe juridice. În Turcia au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcția clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului, au anunțat oficialii de la Ankara, precizând că poliția a arestat deja cel puțin 12 persoane, inclusiv mai mulți antreprenori.

Un cetățean pakistanez anonim a donat 30 de milioane de dolari victimelor cutremurului din Turcia și din Siria, a anunțat prim-ministrul pakistanez Nawaz Shari, pe Twitter. „Sunt profund impresionat de exemplul cetățeanului pakistanez anonim, care a mers la Ambasada Turciei în Statele Unite și a donat 30 de milioane de dolari pentru victimele cutremurului din Turcia și din Siria”, a scris el, vorbind despre „un act glorios de filantropie”. Informația a fost confirmată de agenția de presă turcă Anadolu.

Un convoi de ajutoare umanitare trimis din Italia a sosit în Siria prin intermediul graniței terestre cu Libanul. Este primul convoi de ajutoare pentru cutremur trimis dintr-o țară europeană, a relatat agenția oficială Sana. „Trei camioane au sosit la punctul de trecere a frontierei din Jdaidit Yabws, încărcate cu ajutoare italiene, care au sosit sâmbătă pe Aeroportul Internațional din Beirut”, se arată într-un mesaj pe Twitter transmis de agenție. Semiluna Roșie siriană a confirmat într-un mesaj pe Twitter că este „primul transport european” care sosește în Siria. Sâmbăta trecută, Guvernul italian a anunțat plecarea de la Pisa a primului avion cargo Hercules cu patru ambulanțe și patru medici, precum și medicamente și materiale destinate populației siriene. Guvernul italian a aprobat săptămâna aceasta alocarea a până la 11 milioane de euro drept ajutoare urgente pentru Turcia și Siria și a trimis deja echipe de salvare, în coordonare cu Uniunea Europeană.

Sursa: RADOR / lastampa.it

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole