Biroul Teritorial din Sibiu împreună cu ofițerii de poliție judiciară din Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră fac 34 de percheziții domiciliare în municipiul București și în județele Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Olt, Sibiu, Arad, Vâlcea, Vrancea și Galați cu scopul de a distruge un grup infracțional organizat care se specializează în traficul de migranți.
În acest caz, se suspectează existența unui grup infracțional organizat, format din cetățeni români, care a fost constituit în 2021 cu scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți. Acest grup a acționat cu scopul de a obține sume importante de bani într-un mod ușor. Pentru a-și atinge scopul, membrii acestui grup au adăpostit și transportat migranți proveniți din India, Pakistan, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka. Transportul acestora a fost realizat cu autotrenuri, remorci și autoutilitare, care fie erau proprietatea membrilor grupului infracțional, fie erau utilizate de societăți comerciale.
Sub pretextul unor livrări de marfă destinate statelor din Uniunea Europeană, mai multe transporturi au fost realizate cu scopul de a trece fraudulos frontiera de vest a României, ascunzând migranții printre mărfuri.
În timpul anchetei penale, cu ajutorul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au fost documentate cinci transporturi prin intermediul cărora membrii acestui grup infracțional au încercat să ilegalizeze aproximativ 120 de migranți din România. La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sibiu, vor fi aduse aproximativ 30 de persoane pentru a fi audiate, care sunt suspectate că sunt implicate în activitățile infracționale.
Această acțiune are loc cu pe sprijinul polițiștilor de investigație din Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate din București, Alba Iulia și Pitești, precum și din Serviciile de Combatere a Criminalității Organizate din Teleorman, Vâlcea, Olt, Dâmbovița, Galați, Vrancea și Arad și pe sprijinul Direcției Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Asistența specializată a fost furnizată de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Reținem faptul că în cursul procesului penal, persoanele supuse cercetării beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de presupunerea de nevinovăție.