vineri, martie 1, 2024

Costuri duble pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer faţă de acum cinci ani

MedicalCosturi duble pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer faţă de acum cinci ani

Costurile tratamentului cancerului au crescut de la aproximativ 1,5 miliarde de lei în 2017 la 3,9 miliarde de lei în credite de angajament pentru finanțarea Programului Național Curativ de Oncologie, a declarat președintele CNAS, Adela Cojan.

În urma discuțiilor cu specialiștii, a fost creată o linie bugetară pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru cancerul de sân, ovare, plămân și colorectal. De asemenea, numărul centrelor de terapie a crescut, astfel încât anul trecut au fost tratați 24.000 de pacienți, față de 8.000-9.000 acum zece ani.

Consilierul prezidențial Diana Păun a afirmat că România înregistrează decalaje importante în prevenirea și combaterea cancerului față de alte state membre ale Uniunii Europene. Este necesar să se facă eforturi suplimentare de prevenție și depistare precoce a cancerului, precum și screening.

Potrivit Adelei Cojan, din aprilie anul trecut au fost introduse riscograme care identifică factorii de risc asociați bolii oncologice, precum consumul de tutun, consumul de alcool, comportamentul alimentar, activitatea fizică și comportamentul sexual. Toate acestea sunt acum cuantificate, validate, evaluate și decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole