vineri, martie 1, 2024

Ce efect poate avea consumul excesiv de antibiotice

MedicalCe efect poate avea consumul excesiv de antibiotice

Consumul excesiv de antibiotice poate avea urmări serioase asupra sănătății. Acest lucru se datorează faptului că antibioticele nu doar distrug bacteriile rele, ci și bacteriile bune, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate.

În primul rand, consumul excesiv de antibiotice poate duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Acest fenomen se produce atunci când bacteriile sunt expuse la o doză mare de antibiotice, iar cele mai rezistente supraviețuiesc și se înmulțesc. Rezultatul final este un număr tot mai mare de bacterii rezistente la antibiotice, care sunt mai dificil de controlat și tratat.

De asemenea, consumul excesiv de antibiotice poate afecta echilibrul microbiomului nostru, care este compus din miliarde de bacterii, fungi și alte microorganisme care trăiesc în interiorul nostru. Acest echilibru este crucial pentru sănătatea noastră generală, deoarece bacteriile bune joacă un rol important în digestie, imunitate și protecție împotriva infecțiilor. Când acest echilibru este perturbat prin consumul excesiv de antibiotice, poate rezulta o creștere a incidenței infecțiilor și a afecțiunilor digestive.

Consumul excesiv de antibiotice poate, de asemenea, avea un impact negativ asupra mediului înconjurător. Antibioticele care sunt eliminate prin intermediul scaunelor și urinei pot ajunge în apă și sol, ceea ce poate afecta viețuitoarele acvatice și ecosistemele. De asemenea, antibioticele pot contribui la dezvoltarea rezistenței la antibiotice la bacteriile care trăiesc în mediul înconjurător.

Medicii recomandă să se evite consumul inutil de antibiotice și să se urmeze recomandările specialiştilor.

„Antibioticele nu au un efect profilactic sau de protecție. Faptul că începi să iei un antibiotic de la începutul infecției nu înseamnă că vei fi protejat împotriva suprainfecției bacteriene. Dimpotrivă – flora fiziologică va fi distrusă și acest lucru vă va slăbi”, avertizează Agnieszka Mastalerz-Migas, consultant național polonez în domeniul medicinei de familie.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole