sâmbătă, mai 18, 2024

Elveția ia în calcul să renunțe la neutralitate pentru a ajuta Ucraina: „Vrem să fim neutri, dar facem parte din lumea occidentală”

ExterneElveția ia în calcul să renunțe la neutralitate pentru a ajuta Ucraina: „Vrem să fim neutri, dar facem parte din lumea occidentală”

Liderul partidului de centru-dreapta din Elveția FDP, Thierry Burkart, a depus o motiune la guvern pentru a permite reexporturile de arme catre tari cu valori democratice similare cu cele ale Elvetiei.

Thierry Burkart a adaugat ca Elveția nu ar trebui sa sprijine Rusia, vrem sa fim neutri, dar facem parte din lumea occidentala.

„Nu ar trebui sa avem dreptul de veto pentru a-i impiedica pe altii sa ajute Ucraina”, a declarat el jurnalistilor. „Daca facem asta, sustinem Rusia – ceea ce nu este o pozitie neutra”.

Reuters a daugat ca social-democratii elvetieni si liberalii verzi adera la o opinie similara.

Partidul Verzilor se opune insa, deoarece spun ca concesiile in favoarea Ucrainei ar putea deveni o „panta alunecoasa” spre abolirea tuturor restrictiilor, ceea ce ar fi incompatibil cu neutralitatea Elvetiei.

Partidul Popular Elvetian (SVP) ramane, de asemenea, angajat in favoarea neutralitatii, reprezentantii sai considerand ca legea in cauza reprezinta baza pacii si prosperitatii tarii. Desi unii dintre ei remarca faptul ca situatia din jurul interdictiei privind exportul de arme afecteaza negativ industria elvetiana de armament.

La 5 februarie, Sotomo a publicat un sondaj care arata ca 55% dintre respondentii din Elvetia sunt in favoarea permiterii reexportului de arme catre Ucraina. Sondajele noteaza ca, daca aceasta intrebare ar fi fost pusa inainte de razboi, raspunsul ar fi fost probabil mai mic de 25%.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole